sobota 24. června 2023

Praha

 

Žáci ze ZŠ Jarní navštívili hlavní město Prahu

23.06.2023 se 12 žáků  ze III. A a V. A vypravilo do našeho hlavního města Prahy v rámci OP JAK. Téměř celý školní rok se žáci  na tuto událost těšili. A dlouho očekávaná chvíle nastala.

Čekal je poměrně náročný den. Museli si přivstat. Jejich putování totiž začalo na autobusovém stanovišti v Orlové-Lutyni už v šest hodin ráno. Autobusem se svezli do Bohumína a tam nasedli do našeho nejrychlejšího vlaku SuperCity Pendolino. Cestu moderním vlakem si náležitě užívali. Za necelé  4 hodiny  dorazili na hlavní nádraží v Praze. Prošli si historickou i moderní část této budovy a poté vyrazili do pražských ulic.

Pěšky se vydali na Václavské náměstí, vyslechli si povídání  o historii tohoto náměstí. Prohlédli si budovu Národního muzea i sochu sv. Václava.  Aby si odpočinuli a užili si i zábavu, navštívili muzeum optických iluzí. Žáci se stali součástí fantastické expozice optických klamů a velkoformátových trikových obrazů. To bylo „magie“ a  radosti. Pořídili si úžasné fotky a videa, se kterými se doma určitě pochlubí.  

Po obědě   se vydali k Obecnímu domu, prošli Prašnou bránou a směřovali ke Staroměstskému náměstí, kde je tolik krásných historických budov: Staroměstská radnice s Orlojem, Týnský chrám, kostel sv. Mikuláše. Dorazili tam zrovna včas, bylo 15.00 hodin a mohli se podívat na   fascinující divadlo pochodujících apoštolů a pohyblivých soch po jeho krajích. A to nebylo vše.

Žáky čekala ještě cesta na Karlův most a úchvatná podívaná na řeku Vltavu.

Cestou si užili i hudební vystoupení různých umělců, kteří vystupovali v parcích a náměstích rámci projektu Praha žije hudbou. A protože ještě stále měli spoustu energie, neváhali, zazpívali si i zatancovali.

A nakonec je čekala slibovaná cesta metrem na vlakové nádraží. 

O půl šesté   unavení,  ale spokojení a plní zážitků nasedli do našeho superrychlého vlaku SuperCity Pendolino u vraceli se zpět domů. Cesta jim ubíhala poměrně rychle, povídali si o zážitcích, prohlíželi si fotografie, které nafotili a některým se o Praze zdálo, protože část cesty prospali. Z Bohumína to bylo autobusem už jenom malý kousek do Orlové, kde čekali na své ratolesti rodiče.

Vstávat brzy ráno, vydržet od 6.00 do 22.00 hodin na cestách, putovat pěšky historickou částí Prahy a s úsměvem se vrátit zpět, za to musíme naše žáky moc pochválit. Byli skvělí.

Věříme, že vidět na vlastní oči  historickou Prahu, strávit v ní byť jediný den,  byl  pro naše žáky nezapomenutelný zážitek. A když si teď budou o Praze ve vyučovacích hodinách vyprávět, znovu si vybaví tento hezký den.

PhDr. Jarmila Neli Nelhübelová







 


















































































































































































































































































Žádné komentáře:

Okomentovat