středa 23. listopadu 2022

Projektový den ve výuce - Miniekosystém

 Projektový den ve výuce v V.A

Projektový den ve výuce v rámci projektu Děti naše budoucnost III proběhl ve třídě V.A 4.11.2022, a to v časové dotaci 4 hodin. Byl zacílený na oblast EVVO a nesl název Miniekosystém. V tento den jsme ve třídě přivítali odbornici z praxe paní Terezu Stachurovou, která žáky projektovým dnem provázela. Vše probíhalo v milém a motivujícím prostředí.

Cílem projektového dne bylo u žáků rozšiřovat jejich poznatky z environmentální oblasti, pracovní dovednosti, rozvíjet jejich environmentální senzitivitu, motivaci chránit životní prostředí. Seznámit je s ekosystémy, vytvořit vlastní miniekosystém, který budou v následujících dnech a týdnech sledovat.

V první hodině probíhalo povídání o ekosystémech, ochraně přírody, žáci se mohli ptát na cokoliv, co je v rámci EVVO zajímalo a dostávali fundované odpovědi. Prohlédli si a pročetli některé pasáže z knihy Zahradnické vychytávky.

Následně se věnovali praktickým záležitostem, které probíhaly po celou dobu výuky. Žáci pečlivě plnili do skleniček drobné kamínky, na ně vrstvili substrát, do kterého vpichovali části rostlinek, nakonec skleničku uzavřeli a ozdobili bílým plátýnkem, který barvičkami pokreslili dle vlastní fantazie, ozdobně stáhli provázkem. Byli na své vytvořené miniekosystémy náležitě pyšní. Zůstanou na okenních parapetech a žáci budou sledovat, jak se rostlinkám v daném prostředí bude dařit.

Poté je čekala práce se sádrou, výroba malých květináčků a sázení řeřichy. Plastové kelímky různých velikostí žáci plnili sádrou, po zaschnutí z nich vyloupli malé květináčky, které zdobili temperovými barvami, nakonec do nich zasadili řeřichu.

Ještě je čekalo přesazování květin, vytváření zápichů a ozdob do jednotlivých květináčů z různých materiálů, zejména z barevného a krepového papíru. Vyzkoušeli si i výrobu jednoduchých květin z papíru. Po celou dobu měli žáci možnost debatovat s odbornicí a pedagogickými pracovníky ve třídě.

Žáci po celou dobu pilně pracovali, projevovali zájem o environmentální oblast. O vše se zajímali a odnesli si spoustu nových vědomostí a dovedností.

Výukou je provázela i paní učitelka Jarmila Nelhübelová a pedagogická asistentka Renáta Laliková, které dětem zodpovídaly všechny jejich dotazy a pomáhaly jim při jejich praktických činnostech radou či případnou dopomocí.

V závěru výuky jsme všichni poděkovali naší milé odborné návštěvě za její práci, starostlivost, péči a poskytnuté informace.

Projekt byl úspěšný, naučný a velmi přínosný.















Žádné komentáře:

Okomentovat