neděle 21. března 2021

Zapojte se do Ponožkové výzvy, která oslavuje lidskou jedinečnost

Ponožková výzva pomáhá lidem s Downovým syndromem. (ponozkovavyzva.cz).

Ponožková výzva se každoročně koná 21.3. a spojuje se se Světovým dnem Downova syndromu Pomáhá lidem s Downovým syndromem a jejich rodinám. Symbolem pro podporu tohoto dne jsou barevné ponožky. Ty totiž svým tvarem připomínají tvar chromozomů a pokud jsou pruhované, pak připomínají i jejich strukturu. Posuďte sami.  



Jak se můžeme zapojit?

Stačí, když si 21.3. obléknete dvě různé ponožky. Vyfotíte se a zveřejníte fotku na svých sociálních sítích s hashtagem Ponožková výzva.

My si ji zveřejníme na našem blogu. Pokud se chcete připojit, prosím, zasílejte nám vaše fotografie. Lze mít i ponožky v různých provedeních a barvách.

Děkujeme.


Zajímavosti:

Proč výzva probíhá 21.3.? 

Nejedná se o náhodný výběr.  Downův syndrom se vyznačuje jedním přebývajícím chromozomem 21. Normálně máme každý chromozomy dva, osoby s Downovým syndromem mají tři – tedy 3 chromozomy 21  21/3.

Jak vypadá takový chromozom?



Co lidé s Downovým syndromem zvládají na 1?

– Náklonnost, objetí a péče o druhé jsou u nich na denním pořádku.
– Mají radost z maličkostí a bezpodmínečně milují život.
– Jsou upřímní.

Zkusme tedy být k sobě úpřimní, více si projevovat náklonnost, pomáhat si, mít radost z maličkostí a každý den vítat s radostí a s úsměvem. Určitě nás čeká něco krásného,milého, potěšujícího. 

Tak vám všem přejeme krásný den. Už jste někoho obejmuli? Řekli jste někomu něco hezkého?Usmíváte se a je vám fajn? Tak to jsme rády. 

Jarmila Nelhübelová, třídní učitelka, Marianna Sokolová, asistentka pedagoga



 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------







Žádné komentáře:

Okomentovat