čtvrtek 9. dubna 2020

Velikonoční zvyky a tradice


Velikonoční zvyky a tradice

Velikonoce jsou křesťanskými oslavami, připomínají poslední dny Ježíše Krista, jeho smrt i vzkříšení. Název je odvozen od Velké noci – noci, kdy vstal Ježíš Kristus z mrtvých. Velikonoce se konají vždy v neděli po prvním jarním úplňku. Velikonoční týden se nazývá týdnem pašijovým, jednotlivé dny v tomto týdnu mají své názvy a pojí se s nimi i některé pověry.
Květná neděle - je poslední postní nedělí. Podle Bible v tento den přijíždí Ježíš a jeho učedníci oslavit do Jeruzaléma svátek Pesach. Název této neděle je odvozen z květů, které připomínají palmové větve s květy, kterými lidé přijíždějícího Ježíše vítali a kterými se zdobí kostely. Na Květnou neděli se tradovalo, že se nemá nic péct, aby se nezapekl květ na stromech a ten by pak neměl žádnou úrodu.
Modré pondělíje posledním masopustním pondělím. Název je pravděpodobně odvozen od látky, která se ten den vyvěšovala v kostele. Dříve se kostely zdobily modrým či fialovým suknem. V tento den by se nemělo pracovat.
Šedivé úterý - v tento den se důkladně vymetalo a uklízelo obydlí.
Škaredá středa  - říká se jí též Smetná, Černá nebo Sazometná. Podle Bible je Škaredá středa dnem, kdy Jidáš zradil Ježíše. Podle pověry, budete-li se v tento den mračit, pak Vám to zůstane tak po celý rok.
Zelený čtvrtek - naposled se do Velikonoc rozezní zvony. Říká se, že odlétají do Říma. Znovu se ozvou až na Bílou sobotu. V tento den se traduje, že je zdravé jíst něco zeleného, to proto, aby byl člověk zdravý po celý následující rok. Také se tradovalo, že kdo se tento den ráno omyje ranní rosou, ten má pevné zdraví na následující rok rovněž zajištěno. Nikdo by se neměl s nikým hádat, jinak nás hádky a neshody budou provázet celý rok. Také bychom si rozhodně v tento den neměli od nikoho půjčovat, ale pokud dříve půjčené dnes vrátíme, pak si k nám údajně najdou cestu i peníze. Chcete-li mít hojnost peněz, zacinkejte mincemi v kapse při zvuku zvonů.
Velký pátek  - v tento den byl podle Bible Ježíš souzen, odsouzen a ukřižován. Pro křesťany dnes platí přísný půst. Na Velký pátek se prý podle tradice otevírá země a vydává své poklady. Naši předkové v tento den dodržovali následující pořekadlo: „Na Velký pátek nepohneš zemí, nezatopíš do východu slunce, neupečeš, nevypereš a nevybělíš, nezameteš, nevyneseš z domu, neprodáš, nepůjčíš, nedaruješ a nepřijmeš dar.“
Bílá sobota - končí půst, který trval celých předešlých 40 dní. Na bílou sobotu se v domácnostech uklízí, pečou se mazance a velikonoční beránci, zdobí se vajíčka a pletou pomlázky. Zvláštní tradice se v tomto dni váže k ovocným stromům. Za jejich „probuzení" k příští úrodě se postřikovaly vodou, nejčastěji lidé stromy třásli. Pro Křesťany je tento dnem rozjímáním, v sobotu večer pak začínají vigilie – velikonoční bdění a tím se začíná slavnost Kristova, jeho vzkříšení.
Velikonoční neděle - neboli Boží hod velikonoční je největším křesťanským svátkem, protože Ježíš v tento den vstal z mrtvých. Pusťte se do pečení velikonočního beránka. Naši předkové také na Velikonoční neděli světili v kostelích jídlo, a to jak beránky, tak mazance nebo chleba.  

Velikonoční pondělí - během Červeného neboli Velikonočního pondělí chodí chlapci za děvčaty s pomlázkou. Šleháním pomlázkou se ženám předává svěžest, mladost, ohebnost, mládí a zdraví. Děvčata koledníkům vážou na pomlázky barevné stuhy, dávají jim malovaná vajíčka jakožto výslužku. Symbol vejce je symbolem nového života, plodnosti, životní síly, návratu jara.

Zdroj:
https://www.spektrumzdravi.cz/velikonocni-zvyky-a-tradice 
https://www.jenzeny.cz/domacnost/skareda-streda-zeleny-ctvrtek-a-velky-patek-co-v-tyto-dny-delat-a-cemu-se-vyhnout?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu 

Žádné komentáře:

Okomentovat